במאמר זה אציג בפניכם מספר גישות וטיפים שיעזרו לכם להתנהל בצורה מיטבית מול הגרוש/ה לאחר הגירושין. מידע וכלים נוספים תוכלו לקרוא בספרי “שותפות חדשה“.

במידה וגם לאחר קריאת המאמר תרגישו צורך להתייעץ עימי או לתאם גישור לאחר הגירושין תוכלו לפנות אלי ישירות או למלא את פרטיכם באתר.

גישור לאחר גירושין מיועד להורים גרושים שמתקשים לנהל שיח אפקטיבי ביניהם בכל הקשור להתנהלות השוטפת עם הילדים. הגישור מיועד הן להורים שהתגרשו בהליך משפטי והן לאלו שהתגרשו בגישור וצריכים לשנות את ההסכם בעקבות שינויים שהתרחשו לאחר אישורו הרשמי.

לעיתים אחרי שהזוגיות נגמרת והליך הגירושין מסתיים לאחר אישור הסכם הגירושין בבית המשפט, מרגישים בני הזוג שזה עתה התגרשו שיותר לא יוכלו לנהל קשר תקין זו עם זה. לעיתים הדבר קורה זמן מה אחרי הגירושין ולעיתים הוא לא קורה בכלל. אז איך אפשר לוודא שההורים הגרושים לא יהפכו לזרים ויפתחו ביניהם קשר מסוג חדש? קשר אשר יאפשר להם לנהל ולהתנהל סביב ילדיהם בצורה מיטבית? התשובה לכך היא קודם כל כי … אין באמת ברירה אחרת. ידוע וברור שהורים שלא מסתדרים ומנהלים ביניהם תקשורת לקויה ופוגענית, פוגעים קודם כל ובעיקר בילדיהם המשותפים. מכאן שרק על ידי יצירת מנגנונים נכונים ואיכותיים לניהול התקשורת בין ההורים, אפשר יהיה למנוע נזק לילדים ואף לעזור להם ולשפר את איכות חייהם ואת חיי ההורים גם.

אנשים בדרך כלל מתייחסים לגישור גירושין  כחלופה להליך גירושין מכוער בבית המשפט ולהליך  שיתרונותיו רבים בהרבה מאלו שמקבלים הצדדים בבית המשפט (במידה ויש כאלה….), אך לא רק לשם כך קיים גישור. מעבר ליכולתם של ההורים המתגרשים להגיע להסכם גירושין המקיף את כלל הנושאים הנדרשים לסיום פרק הנישואין, הם יכולים להגדיר במסגרת הליך הגישור גירושין שלהם גם את הכללים המוסכמים ביניהם להתנהלות נכונה ביניהם בכל הקשור לילדיהם לאחר הגירושין. זאת גם בהתייחסות לשנים הקרובות ולאלו הרחוקות יותר ואף מעבר לכך במידה ויבחרו לעשות כן.

זוגות שהתגרשו אצלי יודעים עד כמה אני מקפיד לעסוק בקביעת מנגנונים להתנהלות נכונה וחיובית בעתיד אך גם אם בני הזוג לא התגרשו בגישור אלא בהליכים אחרים, הם עדיין יכולים גם אחרי שנים מקבלת הגט, להגיע לגישור לאחר גירושין. מטרתו של הגישור לאחר הגירושין היא לקבע הסכמות שבמידה ויהיה רצון וצורך גם יקבלו מעמד של פסק דין, שמטרתן להגדיר כללי התנהגות והתנהלות ברורים בין ההורים לאחר הגירושין. הורים גרושים שלא מפסיקים להתווכח ולא מצליחים להגיע להסכמות גם שנים לאחר הגירושין, ימצאו בגישור לאחר גירושין מענה מעולה לפתרון בעיות קיימות ולמניעת אי הבנות ומחלוקות עתידיות.

בבסיס שיטת העבודה בגישור לאחר גירושין אני פועל לעשות הפרדה בין רגשות ותחושות לבין הצרכים הטכניים והעובדתיים של הילדים ושל הצדדים. הדבר אינו קל בתחילת הדרך. בשלבים המוקדמים יש לנקות דפוסי פעולה ישנים ולעזור להורים הגרושים לסגל לעצמם דרכי פעולה שונות מאלו שהכירו ואליהם התרגלו עוד מהימים שהיו נשואים ומאז הגירושין. ככל שמתקדם הגישור מתחילים ההורים הגרושים הלוקחים חלק בהליך גישור לאחר גירושין לראות שהבעיות שהכבידו על כתפיהם ומנעו מהם להתקדם, הולכות ומצטמקות והשגרה הופכת ליותר ויותר נוחה. בסיומו של הגישור לאחר גירושין ההורים כבר יהיו מסוגלים להתנהל באופן עצמאי וללא עזרת מגשר (למרות שאם יהיה צורך תמיד יהיה אפשר להרים טלפון).

הנה כמה טיפים להתנהלות נכונה אחרי שמסיימים גישור אחרי גירושין:

  1. אל תשאירו החלטות לעתיד- ודאו שכל שאלה שעולה מקבלת מיד מענה או לחילופין שמוגדרת מסגרת הזמן והאמצעי הדרוש לפתרונה.
  2. הגבילו את חילופי הדברים ביניכם למינימום האפשרי בשלבים המוקדמים ורק לאחר ששני ההורים ירגישו בנוח להעמיק את השיחות ואת נושאיהן עשו זאת. כמובן שבכל נושא מהותי הקשור לילדים יש לוודא שהתקשורת פתוחה ונעשית באופן מיידי ככל האפשר.
  3. המנעו ממילים שאינן ברורות כגון: נראה/נדבר על זה כבר/ תחליט אתה/ מה זה משנה וכו’. עדיף להגיד שאתם לא יודעים כרגע וצריכים זמן לחשוב על זה (ולהגדיר כמה זמן) מאשר לומר תשובה סתומה וחסרת משמעות.
  4. אל תפספסו מועדי תשלום- חשוב לבסס מערכת יחסים אמינה והכסף הוא אמצעי מאוד יעיל לשם כך.
  5. בואו לפגישות עם ההורה השני כשאתם מוכנים- נסו להכין מראש אג’נדה ברורה לפגישה. דעו על מה אתם רוצים לדבר ומה חשוב לכם לומר יותר ופחות. הכינו את עצמכם שאולי יהיה מתח באוויר ואולי תרגישו כעס. ודאו שאתם נותנים מקום של כבוד לרגשות השליליים שלכם אבל שאתם לא נותנים להם לנהל אתכם. ואם אפשר שהאג’נדה תהיה גם מוסכמת עם ההורה השני כך יהיה טוב יותר.
  6. אל תקשיבו לאלה מסביבכם שמציעים לכם לצאת להילחם. הם יהיו שם בהתחלה כשתתחילו במלחמה אך הם לא יהיו שם לנקות את השברים שלכם ולא ירגישו את הסבל שלכם ושל ילדיכם.
  7. מול הילדים שלכם תמיד תשמרו על הכבוד של ההורה האחר. הילדים שלכם יהיו ההורים של הנכדים שלכם- תדאגו שהם ידאו איך הורה צריך להתנהל.

לסיכום, להיות הורים גרושים שצריכים לגדל ילדים ביחד זה לא עסק קל כלל וכלל. חייבים להיות גמישים וחייבים להיות מחויבים כל הזמן. אי אפשר להרים ידיים ואי אפשר לוותר על הדברים החשובים. על כן חשוב שתוודאו שאתם מקבלים את התשובות הטובות והמספקות ביותר עבורכם ועבור ההורה השני בהסכם הגירושין או בהסכם שתשיגו בהסכם גישור לאחר הגירושין שלכם.

לשיחת ייעוץ ראשונית ללא מחויבות

מלאו פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם

× מענה מיידי
דילוג לתוכן