מדריך ליחידות הסיוע שליד בתי המשפט ובתי הדין הרבניים

המדריך המלא ליחידות הסיוע שליד בתי המשפט ובתי הדין הרבניים

חושבים לפנות ליחידות הסיוע כדי לעבור הליך גישור? הזמינו אתכם לפגישת מהו”ת ביחידות הסיוע? רגע לפני שאתם פועלים כדאי שתקראו את המאמר הבא. 

לצערנו שורר היום בלבול רב בכל הקשור לנעשה ביחידות הסיוע ולכן חשוב שתדעו מהו תפקידן של העובדות הסוציאליות ביחידות הסיוע ומהו התהליך המתרחש שם עוד בטרם תתחילו לפעול.

אני גאה לומר שזכיתי לקבל תודות רבות על ההסבר הזה ואני מקווה שגם לכם הוא יהיה מועיל.

 

לסרטון על המתרחש ביחידות הסיוע – לחצו כאן

 

9 נקודות קצרות וחשובות שחשוב לדעת על יחידות הסיוע:

התהליך ביחידות הסיוע מיועד לאנשים שלא מצליחים להגיע להסכמות ביניהם בעצמם או בעזרת גישור פרטי. המטרה היא לעשות ניסיון אחרון לפני שמתחילים במלחמה משפטית.

תפקידן של יחידות הסיוע אינו לעשות תהליך גישור. עיקר תפקידן של העובדות הסוציאליות המקבלות את פניות הציבור ביחידות הסיוע, הוא להסביר לפונים מהן האפשרויות הקיימות להתגרש מבלי להזדקק לבית המשפט או לבית הדין הרבני (גישור או גירושין בשיתוף פעולה).

בסמכותן של יחידות הסיוע לחייב את הצדדים להישאר לעד 4 פגישות מהו”ת (מידע הכרות ותאום) שבהן יסבירו על יתרונות הגישור או גירושין בשיתוף פעולה, על פני תהליכים משפטיים מלחמתיים. תפקיד נוסף של יחידות הסיוע הוא לוודא שאין סכנה לפגיעה בילדים על ידי אחד ההורים.

ישנה סברה שגויה שמדובר ב-4 פגישות גישור חובה כשבפועל מדובר בעד 4 פגישות (לרוב מתקיימת פגישה אחת בלבד).

במרבית המקרים זוגות שהגיעו ליחידות הסיוע נכחו בפגישה קצרה אחת (20 דקות) שלאחריה הם חיפשו מגשר באופן פרטי.

במהלך הפגישה הראשונה ביחידות הסיוע לא ניתן להביא עורכי דין על מנת ולוודא שהצדדים מודעים לכך שניתן להתגרש ללא עורכי דין וללא מלחמה משפטית.

בסמכותן של יחידות הסיוע לעזור לצדדים לנסח הסכם זמני שיכול לקבל גם תוקף של פסק דין. מדובר בהסכם מאוד תמציתי שאינו מתאים להורים מתגרשים שלהם ילדים קטנים או בני נוער. זאת מאחר והיבטים רבים שנותרים מחוץ להסכם מתוך רצון לסיים במהרה, עלולים להביא בעתיד לחילוקי דעות ולהקצנה במצב.

מאז נכנס החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (החוק שקבע שקודם פונים ליחידות הסיוע) ירדה כמות התביעות בגירושין ב-50%. מדובר בהצלחה אדירה שמוכיחה שכאשר מיידעים הורים שניתן להתגרש ללא עורכי דין וללא מלחמות משפטיות, הם מקשיבים לעצה הטובה ומגיעים להסכם גירושין בהסכמה.

זוגות שהגיעו להסכם בגישור פרטי או בעצמם אינם צריכים להגיע ליחידות הסיוע. הם רשאים להגיש את ההסכם לאישור בבית המשפט או בבית הדין באופן עצמאי או בעזרת המגשר שליווה אותם.

 יחידות הסיוע שליד בתי המשפט הוקמו כחלק מבתי המשפט לענייני משפחה כחלק מתפישה כוללנית המבינה שלהליכים המשפטיים בתיקי גירושין, אין את הכלים להתמודד עם ההיבטים הרגשיים של הליכי הגירושין. הליכי גירושין מושווים לא פעם על ידי הגורמים המטפלים להליכים הרגשיים שעוברים אנשים הנמצאים במצבי אבל והתמודדות עם מותו של אדם קרוב. לסבר את האוזן אוסיף שכיום יש ויכוח בעולם המטפלים בין אלו הטוענים שגירושין גורמים לעיתים למצב רגשי קשה אף יותר מאשר מוות של בן זוג.

מטרתן העיקרית והראשונית של יחידות הסיוע שליד בתי המשפט (יח”ס) היא להיות כלי עזר לשופטים בבית המשפט לענייני משפחה בכל הקשור לליווי ותמיכה רגשית בבני הזוג המתגרשים ובילדיהם ולוודא שתהליך הגירושין לא מקצין והופך לאלים. תיקי גירושין המגיעים לבית המשפט לענייני משפחה ונראה שאחד הצדדים או הילדים, נמצאים במצוקה רגשית קשה, מועברים מאז הוקמו בתי המשפט לענייני משפחה, ליחידות הסיוע שליד בתי המשפט אשר נפגשות עם הצדדים ומנסות לעזור להם להתמודד רגשית עם המשבר.

התנהלות הליכי גירושין ביחידות הסיוע
התנהלות הליכי גירושין ביחידות הסיוע

החוק להסדר התדיינות בסכסוכי משפחה (המכונה בטעות – חוק גישור חובה) מעלה את מעמדן של יחידות הסיוע והופך אותן מגורם נלווה לבית המשפט לגורם בעל יכולות  מאין החלטיות בהליכי הגירושין. על-פי החוק להסדר התדיינות בסכסוכי משפחה, יידרשו בני זוג המעוניינים להתגרש, לפנות בשלב הראשון ליחידות הסיוע שליד בתי המשפט לאחר שהגישו בקשה ליישוב סכסוך אותה הם יכולים לקבל ממזכירות בית המשפט ,מבית הדין הרבני או מאתר האינטרנט של בית המשפט לענייני משפחה. לאחר הגשת הבקשה ליישוב סכסוך יוזמנו בני הזוג המתגרשים לפגישה ביחידות הסיוע שליד בתי המשפט לצורך עד 4 פגישות מהו”ת (מידע, הכרות ותאום). במסגרת פגישות אלו יתנו עובדות סוציאליות לבני הזוג מידע על אפשרויות הגירושין אך לא יעשו להם גישור. פגישות יתקיימו בשעות הבוקר בזמן שיקבע על ידי יחידות הסיוע שליד בתי המשפט בהתאם לעומס הקיים בהן. כל הפגישות צריכות להתקיים תוך 45 יום ממועד הגשת הבקשה. מאחר ומדובר על פגישות לנתינת מידע יתקיימו בפועל במרבית המקרים פגישה אחת או שתיים.

במסגרת פגישת המהו”ת ביחידות הסיוע שליד בתי המשפט, יסבירו עובדות סוציאליות העובדות ביחידות הסיוע, לבני הזוג המתגרשים, מהן האפשרויות העומדות בפניהם לגירושין. האופציות שיוצגו בפני בני הזוג המתגרשים הם: טיפול זוגי,גישור גירושין או גירושין בשיתוף פעולה. כל אלו לא יעשו ביחידות הסיוע אלא על ידי מגשרים ומטפלים פרטיים אותם יוכלו בני הזוג לבחור לאחר שיקבלו את המידע.

חשוב לזכור שבכל שלב יכולים בני זוג מתגרשים לפנות לגישור גירושין באופן פרטי, לגבש הסכם גירושין המוסכם על שניהם ולהגישו לאישור בבית המשפט. זוגות שיפעלו כך יחסכו לעצמם את ההגעה ליחידות הסיוע שליד בתי המשפט וימנעו רישום אינטימי ואישי לגביהם במשרד הרווחה.  

ההבדל בין גישור גירושין ביחידות הסיוע שליד בתי המשפט לבין גישור באופן פרטי  

 יחידות הסיוע שליד בתי המשפטגישור גירושין פרטי
מתי מתחיל התהליך?תוך 45 ימים (לעיתים גם יותר בגלל העומס)מיידי ובהתאם לצרכים של בני הזוג.
מי המגשרלא מדובר בהליך גישור. הפגישה היא עם עובדת סוציאלית.אתם בוחרים על פי ניסיון והעדפה אישית.
עלותאין עלות לפגישה ביחידות הסיוע אך לאחר שמופנים לגישור משלמים כמו בגישור פרטי (5,000 ל- 10,000 ש”ח סה”כ כולל הסכם גירושין).תלוי במגשר ובניסיון שצבר. תהליך גישור ממוצע עולה בין 5,000 ל- 10,000 ש”ח סה”כ כולל הסכם גירושין.
חיסיון התהליךיש פרוטוקול הנשמר ביחידות הסיוע ועלול לשמש כראייה במידה ומגיעים לבית המשפט או אם נדרש תסקיר עובדת סוציאלית.חיסיון מלא. שום דבר שנאמר בגישור לא יכול לשמש כנגדכם.
בירוקרטיההרבה מאוד (כמו כל גוף ציבורי)אין.
שירותבהתאם לנהוג בשירות הציבורי (אך עם הרבה כוונה טובה)תלוי במגשר ובתפישת עולמו השירותית. אני באופן אישי מאמין בזמינות רבה ובנתינת יחס חם ואדיב ככל האפשר.
אובייקטיביות ונייטרליותהעובדות הסוציאליות ביחידות הסיוע הן מומחיות בעלות ניסיון עשיר במצבי גירושין קשים ביותר. מהבחינה המקצועית אין חולק על כך שהן בעלות מקצוע ברמה הגבוהה ביותר אך קיים חשש בקרב גברים ונשים אשר ביקרו ביחידות הסיוע והרגישו שסוגיות מגדר משפיעות על התהליך שלא לטובת הגברים ו/או לא מאפשרות לנשים קרייריסטיות לממש את עצמן מבלי לחוש שלא בנוח לגבי האימהות שלהם.אובייקטיביות ונייטרליות מוחלטות. המגשר הפרטי מקפיד להתאים את עצמו לרצון הצדדים ולא מכניס את תפישת עולמו לתהליך
תפישת עולםתפישת העולם ביחידות הסיוע מבוססת על ניסיון מקצועי אשר נצבר במשרד הרווחה מתוך שנים של עבודה עם משפחות במשבר.
לא בטוח שגישה זו היא הגישה הנכונה בבואנו לטפל בזוג נורמטיבי שמחליט להתגרש.
פישת עולם גישורית נטו הנותנת לצדדים להגשים את האושר הפרטי שלהם בהתאם לצרכיהם האישיים וללא התייחסות לתכתיבים חיצוניים.
זמינותבהתאם לזמני קבלת הקהל ביחידות הסיוע.מתי שנוח לכם: בוקר, צהריים וערב.
       ן

× מענה מיידי
דילוג לתוכן