הסכם הורות משותפת

מתכננים באופן מקיף וברור את אופן גידול הילד

גישור להורות משותפת מאפשר לכם לוודא שהשותפות עם ההורה השני תצלח

מה זה גישור בתהליך בניית הורות משותפת

הורות משותפת היא הורות לילד/ים ללא קיומו של קשר זוגי בין ההורים בעת לידתו של הילד. על מנת להסדיר את אופן היחסים ביניהם על מנת למנוע חיכוכים מיותרים ולייצר ודאות, חותמים ההורים על הסכם הורות משותפת. על משמעויותיו של ההסכם החשוב הזה, התוכן שחשוב שיכלל בו ועל הדרך הטובה להגיע אליו נרחיב במאמר זה.

קצת רקע: מציאות החיים בשנים האחרונות, הרחיבה את מושג המשפחה וההורות כפי שהכרנו אותם באופן מסורתי. אם בעבר המודל המקובל והמוכר היה גבר ואשה נשואים המביאים יחד ילד לעולם, הרי שהיום ניתן למצוא משפחות מגוונות במודלים אחרים כגון: אימהות ואבות יחידניים, חד הוריים, משפחות בהן ההורים הם בני אותו מין (משפחות חד מיניות) ומשפחות בהן ההורים מסיבות שונות מחליטים להביא ילד לעולם ולגדלו יחד ללא זוגיות ביניהם.

 

מה זה הסכם הורות משותפת

לרוב, בוחרים ההורים ליצור יחד מראש, מסמך אשר מגדיר את התנאים והכללים המוסכמים ביניהם לגידול הילד – מסמך מוסכם זה מכונה בדרך כלל  ‘הסכם הורות משותפת’ או הסכם ‘הורות ללא זוגיות’.

יש מקרים בהם ההחלטה להביא ילד לעולם נעשית מראש ומגובה בהסכם עוד בטרם נוצרה התעברות או הפריה, ובמקרה כזה לרוב ההסכם עוסק גם בנושאים הקשורים להפרייה, להריון וללידה. יש מקרים בהם קודם נוצרת ההתעברות ורק לאחריה מחליטים ההורים לערוך הסכם אשר יגדיר את האופן בו יגדלו את הילד יחד גם ללא קשר זוגי ביניהם, ויש מקרים בהם רק לאחר היוולדו של הילד מחליטים ההורים ליצור הסכם מחייב ביניהם בנוגע לגידול הילד.  

הסכם הורות משותפת מגדיר את ההסכמות בין ההורים בנוגע לתנאים, לכללים ולכל ההיבטים הכרוכים בגידול הילד (כגון אופן גידולו ואופן קבלת החלטות בנושאי חינוך בריאות ונושאים נוספים, זמני שהייה של כל אחד מההורים עם הילד, איפה יהיה מרכז חייו, הגדרת היבטים כלכליים, כיסוי הוצאות המחייה של הילד וכיוצ”ב).

הסכם ההורות המשותפת נחתם על ידי הצדדים ומוגש (לאחר לידת הילד) לאישורו של בית המשפט לענייני משפחה, וזאת על מנת לתת לו תוקף של פס”ד ועל מנת שניתן יהיה להחיל על ההורים והילד חוקים רלבנטיים כגון חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, וחוקים  העוסקים בנושא המזונות.

היתרונות של גישור להסכם הורות משותפת

הסכם הורות משותפת שנעשה מראש, מאפשר לשני ההורים לעתיד ללבן ולהעלות את כל הנושאים שמעסיקים אותם ולהגיע להסכמות עם ההורה האחר מבעוד מועד. תהליך הכנת ההסכם במיוחד אם נעשה בתהליך גישורי עם מגשר מקצועי, מאפשר לכל אחד מההורים להביע את רצונותיו ומשאלותיו בנוגע לאופן גידול הילד, להכיר קצת יותר לעומק את תפיסת עולמו של ההורה האחר בנושאים שחשובים לו, ולהגיע מראש להסכמות שמתאימות לו בנושאים המשמעותיים בגידול הילד. כאשר לא נעשה הסכם הורות משותפת מראש, עשויות להתגלע לאחר הולדת הילד, מחלוקות עמוקות בין ההורים. מחלוקות אשר עשויות לגרום לקרע וסכסוך ביניהם, וכך באופן בלתי נמנע לפגוע בילד. חשוב להבין שמדובר בהסכם שהינו הסכם לכל החיים, כי הרי ההסכם יקבע כיצד יראו חיי ההורים לפחות ב- 18 השנים הבאות (עד שהילד יהיה בגיר). גם אחרי הגיעו של הילד לגיל 18 יש אירועים רבים בחייו שבהם שני ההורים מעורבים, ולכן ואף ביתר שאת, יש חשיבות עצומה לעשות את ההסכם בצורה הכי נכונה והכי מקצועית ומקיפה שניתן.

לכל היתרונות הללו נוספים מספר יתרונות חשובים לכתיבת הסכם זה באמצעות גישור: ראשית, זהו התהליך המקיף, המכיל והמחזק ביותר להורים שבוחרים להביא יחד ילד לעולם. הסכם הורות משותפת הוא בעצם ספר חוקים לגידול וחינוך הילד ובעצם הוא קובע איזה איש או אישה יגדל הילד/ה להיות בבגרותו. כאשר ההורים מכירים זה את זה במשך שנים ומכירים את הערכים ואת תפיסת העולם של כל אחד מהם, אזי הם יכולים לגשת למלאכת גידול הילדים בביטחון רב יותר. אך כאשר ההורים אינם מכירים אחד את השני דיו, כדאי שייעזרו במגשר להורות משותפת שיעזור להם לוודא שהילד יגדל בהתאם לערכים הברורים להם ואשר סוכמו מראש בדרך של דיאלוג ושיחה חיובית.

גישור אמנם פועל בתוך גבולות החוק הישראלי, אך נותן מקום רחב לפתרונות יצירתיים שיענו על בעיות טכניות או רגשיות שעולות בשלב הראשון של ההורות המשותפת או עלולות לצוץ בהמשך.

גישור הוא תהליך וולונטרי בו כל אחד מהצדדים רשאי להפסיק את התהליך בכל עת שיחפוץ בכך. לוולונטריות זו יתרון רב בכך שהיא מבטיחה שכל הסכמה שתושג תנבע אך ורק מרצון חופשי וללא כפייה.

אלמנט נוסף שמעניק יתרון לגישור הוא אלמנט הזמן – תהליך כתיבת הסכם הורות משותפת בגישור מהיר יותר מתהליכים אחרים ומתנהל בקצב המתאים לשני ההורים.

הגישור נחשב לזול יותר לעומת האלטרנטיבות – הליך גישור בהורות משותפת עולה כמה אלפי שקלים בודדים לכל הורה בממוצע.

על תהליך הגישור חל חיסיון מלא מה שמאפשר שיח פתוח וכן וללא חשש שהדברים שנאמרים ישמשו כנגד אחד הצדדים.

מהו תהליך יצירת הסכם הורות משותפת באמצעות גישור?

במקרים בהם ההורים (לעתיד או בהווה) בוחרים ומסוגלים מעוניינים לשבת יחד ולדון בכל הנושאים הרלבנטיים לגידול הילד, ולגבש יחד את ההסכמות ביניהם, הם יכולים לעשות זאת בעזרת מגשר שבתהליך מהיר וקצר (בדרך כלל פגישה אחת מספיקה כאשר אין מחלוקות גדולות), עובר עם ההורים לעתיד על כל ההיבטים הנדרשים, עוזר לבנות מנגנונים מוסכמים לפתרון מחלוקות עתידיות ולהניח את היסודות לגידולו התקין של הילד בעתיד. בסיום תהליך קצר זה, כל שיישאר לעשות הוא לנסח את ההסכמות לכדי מסמך משפטי מחייב.

אולם לעיתים, ייתכנו פערים בין ההורים בנושא אחד או יותר הנוגעים לגידול הילד, או שבמקרים אחרים ההורים לא מודעים לכל ההיבטים אשר כרוכים בגידול הילד ויש צורך בגורם מקצועי שיסייע להם בכך. הדרך המומלצת להתמודדות עם מצבים אלו היא הגישור. בתהליך גישור  הורות משותפת, ההורים (לעתיד או בהווה) יושבים יחד עם מגשר/ת, דנים בכל הנושאים הרלוונטיים והמשמעותיים עבורם לגידול הילד, עושים תיאום ציפיות, מוצאים דרכים לגשר על פערים ביניהם אם קיימים, ומגיעים יחד להסכמות אשר לאחר גיבושן מקבלות ביטוי בהסכם.  

השיח המתקיים בחדר הגישור הוא שיח שנותן לשני ההורים לעתיד מענה הן לצרכים הרגשיים שלהם כבר בתחילת תהליך ההורות המשותפת והן לצרכים הפרקטיים העולים ממנו. הבאת ילד לעולם מלווה ברוב המקרים בלא מעט חששות, אי ודאות, והמון שאלות כלכליות, חינוכיות, ערכיות וגיאוגרפיות. על כן ההסכם הזה הוא לא רק הסכם טכני משפטי, אלא גם הסכם שצריך להיות מבוסס על כלל הצרכים והיכולות של שני ההורים. כדי להגיע להסכם הנכון ביותר עבורם ועבור הילד המשותף חשוב שההורים יתייחסו לכל הסוגיות הרגשיות והפרקטיות, במהלך תהליך הגישור.

למי מיועד הסכם הורות משותפת?

הסכם הורות משותפת מיועד לאנשים בגירים המעוניינים להביא יחד ילד לעולם, ללא קשר זוגי ביניהם ומבלי שהם מנהלים או מתכננים לנהל משק בית משותף. כמובן שלכל אחד מההורים יכול להיות קשר זוגי עם אחר (גבר ואישה, זוג גברים ואשה, זוג נשים וגבר, זוג גברים וזוג נשים).

 

מה אמור להיות כלול בהסכם הורות משותפת?

רשימה זו אינה ממצה אבל היא בהחלט יכולה לתת מושג לגבי הנושאים אותם יש להגדיר בהסכם:

מנגנון קבלת החלטות (בעתיד) במקרה של מחלקות בין ההורים בנושאים הקשורים לגידול הילד – מה יקרה עם תתגלע מחלוקת בין ההורים בנושאים שלא מופיעים בהסכם? מובן שחשוב שההסכם יהיה הכי מפורט שניתן אך החיים חזקים מהכל וייתכנו הפתעות ולכך אנו צריכים להיות מוכנים.

נושאים הקשורים לחינוך, לבריאות, לדת ולתזונה של הילד – איפה נגדל את הילד? לאיזה סוג חינוך הוא יילך? האם יש לנו כללים שהיינו רוצים לקיים מבחינה בריאותית או נפשית? שיח ערכי ומעשי זה חשוב מאוד כדי לוודא שבשני הבתים של הילד יהיו ערכים וכללים דומים או שלא יהיה ביניהם שוני רב כדי למנוע מהילד בלבול.

זמני שהייה של הילד עם כל אחד מההורים (כולל חגים וחופשות) – איפה יהיה הילד בכל אחד מימות השבוע ומה קורה אם יש מחלה או חופשה לא מתוכננת (שביתה, מגפה וכו’). ובמידת הצורך ניתן גם להתייחס לשלבים שונים בחייו כולל שלב הינקות וההנקה (אם תהיה).

טיב הקשר עם המשפחה המורחבת – התייחסות למפגש או שהות של הילד עם משפחה המורחבת של כל אחד מההורים.

התייחסות לבני זוג של כל אחד מההורים ומידת מעורבותם בגידול הילד – מהו מקומו של בן / בת הזוג העתידי או הנוכחי של כל אחד מההורים? מה קורה אם בן הזוג החדש ירצה לקחת חלק בגידול הילד כאילו הוא הורה ביולוגי?

נסיעות לחו”ל – האם מותר להוציא את הילד לחו”ל? מהם התנאים הנדרשים במקרים אלו?

בחירת שם – סוגיית שמו של הילד וכיצד תיעשה הבחירה? האם בוחרים שם מראש?

היבטים כלכליים הכרוכים בגידול הילד –  איך יפעלו ההורים כדי לטפל בכל סוגי ההוצאות הדרושות לגדל ילד וכיצד הן תתחלקנה בין ההורים?

התנהלות מול מוסדות חינוכיים ובריאותיים – מי מההורים (או שניהם) יהיה בקשר מול הרופאים, טיפת חלב, מערכת החינוך, המתנ”ס וכו’? כיצד יעבור המידע הרלוונטי בין ההורים?

סוגיות רכושיות – האם יש הפרדה רכושית בין ההורים? מהו עושים לגבי רכוש משותף או ציוד שיירכש בעתיד במשותף ויש לו שווי גבוה?

הורות משותפת על עובר שטרם נוצר

במקרים בהם ההסכם נעשה טרם לידת הילד או טרם ביצוע ההפריה/ההתעברות יש לטפל במסגרת ההסכם בנושאים נוספים:

האם הורות משותפת = משמורת משותפת?

שני המונחים אינם זהים זה לזה ויש לכל אחד מהם משמעות שונה.

הורות משותפת היא כפי שהגדרנו במאמר זה הינה: הורות לילד/ים ללא קיומו של קשר זוגי בין ההורים בעת לידתו של הילד. 

לעומת זאת המונח “משמורת” לקוח מעולם הגירושין. כאשר זוג מתגרש עולה שאלת משמורת הילדים. לעיתים אחד ההורים הוא ההורה המשמורן ויש לו משמורת עיקרית או בלעדית על הילדים ולהורה השני יש זכויות ביקור או הסדרי ראיה של הילדים. בשנים האחרונות ניתן לפגוש יותר ויותר זוגות שנפרדים או מתגרשים ומחליטים לגדל את ילדם המשותף כאשר שני ההורים חולקים באופן שוויוני פחות או יותר את האחריות והמעורבות שלהם בגידול הילד ובזמני השהייה שלו עם כל אחד מהם. חלוקה שוויונית כזו בין ההורים בגידול הילד מכונה לרוב “משמורת משותפת”.

האם ניתן לתקן את ההסכם לאחר שקיבל תוקף של פס"ד בבית משפט לענייני משפחה?

אם מדובר בשינוי ההסכם בהסכמת שני ההורים, ניתן לפנות לבימ”ש לענייני משפחה ולהגיש בקשה לתיקון ההסכם. לרוב, ייעתר בימ”ש לבקשה מוסכמת ובלבד שאין בה כדי לפגוע בטובת הילד. אם לא מדובר בבקשה מוסכמת, אלא בבקשה שמגיש אחד הצדדים  הנושא סבוך יותר ונדרש נסיבות מיוחדות על מנת שבימ”ש ייעתר לבקשה. כאשר הבעיה נפתרת בהליך גישור הורות משותפת ההסכם המעודכן יקבל תוקף של פסק דין בבית המשפט בצורה הכי מהירה וקלה.

 

× מענה מיידי
דילוג לתוכן