חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

גישור – כל מה שאתם צריכים לדעת

מה זה גישור

גישור הוא תהליך לפתרון מחלוקות בהסכמה בין אנשים. הייחוד בגישור הוא שהפתרון אליו מגיעים בסיום הגישור הוא פתרון המוסכם על כל הצדדים ושהוא מושג בהסכמה ולא בכפייה, זאת בשונה מהליכים משפטיים, בהם את התוצאה הסופית קובע שופט או דיין.

במהלך הגישור עוזר המגשר הניטרלי, לצדדים ליצור דיאלוג ביניהם, להבין את האינטרסים המשותפים להם ואלו המנוגדים ועוזר בהעלאת רעיונות יצירתיים שיגדילו את העוגה ויאפשרו לצדדים לקבל אף יותר משציפו לקבל בתחילת הסכסוך.

גישור עוזר בעיקר במקומות בהם בין הצדדים שנמצאים כיום בסכסוך הייתה מערכת יחסים חיובית בעבר או שיש להם אינטרס למערכת יחסים חיובית בעתיד. דוגמאות בולטות ליתרונות הגישור נמצא למשל בגירושין כאשר ההורים נדרשים לשתף פעולה בגידול הילדים גם לאחר הגירושין או בסכסוכים עסקיים בהם לצדדים יש אינטרס לשתף פעולה גם בעתיד.

גישור הוא תהליך לפתרון מחלוקות בהסכמה בין אנשים. הייחוד הוא שהפתרון אליו מגיעים בסיום התהליך הוא פתרון המוסכם על כל הצדדים ושהוא מושג בהסכמה ולא בכפייה, זאת בשונה מהליכים משפטיים, בהם את התוצאה הסופית קובע שופט או דיין.

מקובל לראות בגישור גירושין כתהליך שמטרתו היא נקודתית.
להניח גשר בין הצדדים שרוצים להיפרד.
לעזור בפתרון מחלוקות שנוגעות למגוון רחב של נושאים שצריך להסכים לגביהם על מנת לבצע את הפרדה בצורה רכה , קלה והגיונית.

ואכן, התוצר המיידי של תהליך הגישור הוא הסכם מפורט מאוד הנוגע לכל הנקודות והעניינים שהיו משותפים וכעת מופרדים (כל מה שנוגע לחלק הכלכלי) וגם בנושאים שבהם השיתוף נשאר (כל הנוגע לגידול הילדים).

אבל המהות והערך האמיתי שמקבלים בתהליך הגישור הוא בהנחת הגשר לא בין הצדדים, אלא בין החיים הקודמים שלנו לבין החיים החדשים שלנו.
זוהי הזדמנות מיוחדת במינה לעצור רגע ולהגדיר איך אנחנו רוצים שהחיים שלנו יראו?
מהן השאיפות האמיתיות שלנו? על מה אנחנו חולמים באמת? מה יעשה אותנו מאושרים?
בתהליך בשיטת שותפות חדשה, כל ההסכמות נגזרות מתוך המטרות האלו.

במהלך תהליך הגישור עוזר המגשר לצדדים למצוא את ההסכמות והפתרונות הנכונים ביותר עבורם. במהלך תהליך גישור בשיטת שותפות חדשה מגדירים הצדדים מטרות משותפות ואישיות ובעזרת המגשר משיגים אותם.

הגישור מורכב הן מהביטים טכניים, כלכליים ולוגיסטיים והן מהיבטים רגשיים והוא נותן מקום לכולם. המטרה בתהליך היא לא רק לפתור את הבעיות הגדולות שעל הפרק אלא לבנות מערכת יחסים חדשה וטובה בין הצדדים למחלוקת.

בסיום התהליך מכין המגשר הסדר גישור (הסכם גירושין) שמועבר לבית המשפט או לבית הדין הרבני לקבלת תוקף של פסק דין.

מהם היתרונות של הגישור?

זמן תאום קצר ביותר ניתן לתאם מהיום להיום. מהרגע שהתגלע הסכסוך ניתן לקבוע  פגישה עם הצד השני אצל המגשר ולהביא  לפתרון מוסכם. והרי ידוע שככל שהדברים נפתרים מוקדם יותר, כך יהיה הפתרון קל, יצירתי ומהיר הרבה יותר מאשר במקרים בהם התחילו הליכים משפטיים ונשלחו מכתבי איום בתביעה.

אורך התהליך קצר ביותר תהליך ממוצע נמשך מספר שעות בלבד. סכסוך שנמשך שנים בבתי המשפט נפתר בתוך מספר שעות הפזורות על פני מספר ימים או שבועות לכל היותר.

עלות כספית נמוכה התהליך איתנו זול לאין שיעור מהליכים משפטייםעלות תהליך גישור בגירושין תנוע בין 12,000 ש”ח ל- 40,000 ש”ח (תלוי במשך הגישור). עלות זו כוללת את עלות הכנת הסכם גירושין או הסכם שלום בית ולחלופין גירושין.

אין בירוקרטיה אין צורך בהגשת מסמכים וניירות עמדה בשלב הראשון ולעיתים בכלל לא. התהליך בנוי על הידברות בין בני אדם כך שכל שנדרש להביא לגישור זה את עצמכם יחד עם הרבה אופטימיות.

סודיות וחיסיון מלאים בשונה מתהליכים משפטיים המתנהלים בבתי המשפט, כל הנעשה בתהליך איתנו חסוי ולא ניתן להשתמש בו מחוץ לחדר הגישור. זהו יתרון עצום לכל מי שרוצה לשמור לעצמו את סודותיו ולא לשתפם ברבים.

שומרים על מערכת היחסים תקינה הליכים משפטיים מוציאים את הרע שבאדם. השפה המשפטית מחדדת ומקצינה את המחלוקות ומובילה לניכור וכעס בין צדדים שבעבר היו שותפים, בני זוג או חברים טובים. הגישור  לעומת זאת מחזק את המכנה המשותף הרחב בין הצדדים ועוזר להם לחזק אותו. לאחר שנבנה בסיס משותף חזק קל יהיה למצוא פתרון יצירתי המוסכם של כל הצדדים.

 שליטה מלאה על החייםבגישור הצדדים הם אלה שמחליטים ולא אף אחד אחר. זאת בשונה להליכים משפטיים בהם אדם אחר (שופט או דיין) יקבעו את גורלם של האנשים גם בניגוד לרצונם.

פתרונות יצירתיים שמגדילים את העוגה השיח המשפטי אינו יכול להכיל את המחשבה שמתוך המחלוקת והמשבר יצמחו שיתופי פעולה. הגישור לעומת זאת רואה את המשבר כהזדמנות לשיפור מערכת היחסים. סל הפתרונות שבגישור אינו מוגבל בזמן, מקום ולצדדים המעורבים.

מיהו המגשר?

המגשר הוא אדם המומחה בניהול מו”מ בדרך של יצירת דיאלוג ושיתוף פעולה בין הצדדים.  המגשר הניטרלי, עוזר לצדדים ליצור דיאלוג ביניהם, להבין את האינטרסים המשותפים והמנוגדים ועוזר בהעלאת רעיונות יצירתיים שיגדילו את העוגה ויאפשרו לצדדים לקבל אף יותר משציפו לקבל בתחילת הסכסוך.

למרבה הצער אין עדיין הסדרה חוקית הקובעת מי יכול להיות מגשר ומי לא ולכן חשוב לבדוק את רמת המקצועיות של המגשר על בסיס המלצות וניסיון אישי ולא רק לפי התעודה (אין משמעות לתעודות בישראל מאחר והתחום אינו מוסדר בחוק).

אנו ממליצים לבחור במגשרים שעברו התמחות מעשית (פרקטיקום) אצל נדב נישרי.

איך לבחור מגשר

הסכם זוגיות

השאלה איך בוחרים מגשר היא השאלה החשובה ביותר בתחילת התהליך. כדי לבחור מגשר בצורה הטובה ביותר עבורכם יש לשים לב לשלושה אלמנטים חשובים: החיבור עם המגשר, ניסיון המגשר, ותפישת העולם של המגשר:

חיבור עם המגשר – הבחירה במגשר היא בחירה לחיים. המגשר שתבחרו ייחשף לסודות הכמוסים ביותר שלכם ולרצונות ולצרכים החשובים לכם ביותר. על כן חשוב מאוד שתרגישו בנוח עם המגשר ושתבטחו בו במאה ועשרים אחוזים. במקרים בהם אחד הצדדים לא מרגיש בנוח עם המגשר, הגישור ייתקע והתוצאה לא תהיה מיטבית.

חשיבות ניסיון המגשר בהליכי גישור גירושין – הליכי גישור גירושין הם הליכים מורכבים הדורשים הבנה במגוון היבטים ובהם היבטים רגשיים, פסיכולוגיים, משפטיים ותרבותיים שונים. ככל ולמגשר יש ניסיון רב יותר כך הוא יוכל לעזור לכם להגיע לפתרונות יצירתיים יותר ולהסכמים המתאימים לכם יותר.

השכלה רלוונטית של המגשר – מבחינה רשמית כדי להיות מגשר יש לעבור קורס גישור בסיסי קצר בן 60 שעות בלבד. מובן מאליו שלמגשרים שהשכלתם מסתכמת בקורס בסיסי זה, חסרים כלים רבים שיעזרו להגיע להסכמות במקרה שהגישור יעלה על שרטון. על כן חשוב לוודא שלמגשר יש את מלוא ההכשרה הנדרשת. מבחינתי ההשכלה הנדרשת היא פרקטיקום בגישור גירושין או שהיה ליווי ממגשר מקצועי בתחילת הדרך (מומלץ לשאול מי היה המגשר המלווה). מבחינת השכלה משפטית חשוב שהמגשר יכיר את החוקים והפסיקות הרלוונטיות היום ושעבר הכשרה מקיפה בנושא.

תפיסת העולם של המגשר – לכל מגשר תפישת עולם משלו. ישנם מגשרים המנסים להוביל את הגישור לכיוון המתאים אליהם, ישנם מגשרים אשר ינסו לכוון את הגישור לקראת הסכם תבניתי על פיו הם פועלים וישנם מגשרים המאמינים שזכותם של ההורים המתגרשים לקבל כל החלטה המקובלת עליהם ואשר עונה על צרכיהם וצרכיי הילדים. משכך מאמינים אותם מגשרים שהמגשר חייב להיות נקי מדימויים ומתפישות עולם קודמות אשר עלולות לגרום לו להשפיע על הגישור.

מגשר שיודע לכתוב הסכם בעצמו בסיום התהליך תקבלו מהמגשר הסכם  מלא המשקף את ההסכמות עליהן הגעתם בגישור. חשוב שההסכם ישקף את ההסכמות שהושגו בדרך שמובנת לכם ולאחרים ושלא יהיו פרצות. מגשר שאינו יודע לכתוב הסכמי גירושין או שמעביר אתכם לעורך דין שיכתוב עבורכם את ההסכם, צריך לגרום לכם לתהות על רמתו המקצועית ועל שיטת עבודתו.

האם המגשר הוא עורך דין? מגשרים אינם חייבים להיות עורכי דין. למעשה עורכי דין הם פעמים רבות מגשרים פחות טובים מאחר והם נוטים להיות מקובעים ולחשוב מה היה קורה בבית המשפט ולא מה נכון לצדדים עצמם. עורכי דין נעדרים לעיתים קרובות ידע נדרש בהיבטים הרגשיים והמורכבות האנושית של הגירושין. משכך אני מציע שלא להסתפק בתעודת עורך דין אלא לוודא שהמגשר עבר הכשרה נוספת ושיש לו כלים נוספים מעולם הרגש ויישוב הסכסוכים בהסכמה.

מגשר או מפשר – הבנת ההבדל בין גישור ופישור מאוד חשובה כשבוחרים מגשר. בעוד שמפשר יצמצם את הפתרונות לכאלה המוכרים מעולם המשפט, מגשר יעזור לצדדים למצוא פתרונות יצירתיים מעולמם הפרטי של הצדדים. מאחר ובסופו של דבר ההסכמות שיושגו צריכות להתאים למציאות החיים של המשפחה הספציפית, בהליכי גירושין עדיף לפנות למגשר ולא למפשר

זמינות המגשר – חשוב לוודא שהמגשר יכול לפגוש אתכם בזמנים הנוחים לכם (בוקר, צהריים וערב).

קירבה למקום המגורים שלכם – מומלץ למצוא מגשר שיוכל לקבל אתכם במשרד הקרוב למקום המגורים שלכם.

למי מיועד הגישור

הגישור עוזר בעיקר במקומות בהם בין הצדדים שנמצאים כיום בסכסוך הייתה מערכת יחסים חיובית בעבר או שיש להם אינטרס למערכת יחסים חיובית בעתיד. דוגמאות בולטות ליתרונות התהליך נמצא למשל: בגירושין כאשר ההורים נדרשים לשתף פעולה בגידול הילדים גם לאחר הגירושין או בסכסוכים עסקיים בהם לצדדים יש אינטרס לשתף פעולה גם בעתיד.

באילו תחומים ניתן לפנות למגשר?

הגישור מתאים לכל תחום בו יש מחלוקות בין בני אדם. היכולת של הגישור להביא לשיפור בשיח ומציאת פתרונות יצירתיים למחלוקות מורכבות הופך אותו לאידיאלי בתחומים רבים כגון: גישור עסקי,  אזרחי, משפחה, מקרקעין,  ירושה, שכנים ועוד.

× מענה מיידי מהבוט שלנו