יתרונות תהליך ייעוץ זוגי או טיפול זוגי לפני גישור גירושין:
מאת: ליאת רוזנשטיין – יועצת זוגית, אישית ומשפחתית
המצב בזוגיות שלכם לא טוב ואתם חושבים לסיים את הנישואין?
רוצים להימנע מפגישות נוספות, מתביעות קשות ופוגעניות ומסיבוכים לא הכרחיים?
בוחרים לעשות את זה באמצעות תהליך גישור?
זה נהדר!
ראשית, חשוב לי להבהיר מה מהותו של תהליך גישור גירושין. תהליך גישור גירושין הינו תהליך בו בני זוג פונים למגשר/ת לענייני משפחה לצורך פתרון הסכסוך ביניהם, באמצעות הסכם גירושין כתוב המפרט את התנאים וההסכמות ביניהם. בהסכם גירושין זה נדרש פירוט של כל הסעיפים הנוגעים לאחזקת ילדים, חינוך, חלוקת רכוש ונכסים, מזונות וכל עניין ודבר נוסף בר התייחסות סביב הגירושין. הסכם גירושין זה מקבל תוקף משפטי, רק לאחר חתימת שופט בבית משפט לענייני משפחה או דיין בבית הדין הרבני.
הליך גישור הגירושין הוא ההליך המומלץ לבני זוג שנמצאים בסכסוך ורוצים להישאר ביחסים טובים ככל הניתן, להגיע לתוצאות טובות עבור שני הצדדים ולהימנע מביורוקרטיה ומעלויות כבדות של בתי המשפט.
אבל רגע לפני שפונים לגישור גירושין, יש לוודא שלושה דברים:
- שיש רצון אמיתי בגירושין.
- שיש מוכנות לסיים את הנישואין בהסכם גישור.
- שבני הזוג מסוגלים לנהל שיח מכבד ככל הניתן, על מנת להגיע להסכמות.
ייעוץ זוגי וטיפול זוגי מאפשרים לבני הזוג לוודא את קיומם של שלושת הסעיפים הנ”ל.
חשוב שבני זוג יהיו בהבנה שאם המצב ביניהם תפקודית ורגשית הוא כזה שבשל הכעס, הפגיעה והתסכול, אין הם מסוגלים לשבת יחד, לנהל שיחה פתוחה, רגועה ככל הניתן ואפקטיבית הנדרשת להגעה להסכמות, יהיה קשה יותר (אך לא בלתי אפשרי) לנהל תהליך נכון וטוב של גישור גירושין.
אם בני הזוג נמצאים במצב של ענישה הדדית, התחשבנויות, דעתנות ומקובעות, כל אלה יצרו בהם התנגדות זה לזו וזו לזה. מצב זה גם מעיד על כך, ששלב נכון קודם, הוא השלב בו הם בוחנים את מערכת היחסים שלהם, באמצעות תהליך ייעוץ זוגי או טיפול זוגי.
בעת משבר בזוגיות, ישנה נטייה להציף גירושין כפתרון או כאיום, כדי להמחיש לצד השני את עוצמת הפגיעה או הכאב ולא תמיד ישנה כוונה כנה לגירושין. הכעס, התסכול והפגיעה, מביאים אותנו לפעמים למצב של חוסר אונים ושל תסכול רב, ואנו חושבים שהפתרון היחידי יהיה להגיב באמירת רצון לגירושין, אך בעצם זהו אינו הרצון, פשוט לא מצאנו דרך אחרת להתקרב.
בתהליך הייעוץ הזוגי, תעשה עבודה על הבנת הרצון האמיתי של השניים, על חילוץ מרגשות שליליים שחוסמים תקשורת ושיתוף פעולה בין בני הזוג ועל סיגול דפוסי תקשורת נכונים להמשך מערכת היחסים.
בני הזוג יבינו היטב האם הם אכן רוצים ובשלים לגירושין, או בעצם רוצים להישאר יחד, אך מתקשים למצוא את הדרך הנכונה להתקרב ולאהוב. אם בתוך התהליך הם ימצאו את היחד שלהם ויתגברו על המשבר, נהדר. במצב שכזה הם יצאו מהתהליך עם הבנה שאין הם מעוניינים כלל בגירושין והיחד שלהם חשוב להם והם בוחרים להתנהל בו טוב יותר כזוג.
אם בתהליך הייעוץ או הטיפול הזוגי, לאחר שרוככו הרגשות השליליים ונלמדה תקשורת מאפשרת יותר, עדיין יגיעו בני הזוג להבנה שגירושין הם הפתרון, אז נכון יהיה לפנות לגישור גירושין. זאת מאחר ובשלב זה, הם בטוחים במהלך ומסוגלים לנהל אותו נכון על מנת להגיע לתוצאות הטובות ביותר.
בני זוג נשואים שהביאו יחד ילדים לעולם, הם בני זוג שצריכים להמשיך לקיים בינהם קשר כל זמן שילדיהם בחיים. זוהי ברית עולם. לכן הרצוי הוא שרגשית ותפקודית הם יוכלו לשתף פעולה.
אם בחרנו להביא ילדים לעולם, אנו מחויבים להם להורות הטובה ביותר. כזאת שיש בה דאגה לרווחה הקיומית והרגשית של הילד. חלק מזה, נוגע לתקשורת הזוגית לאחר הגירושין כאשר השאיפה היא לתקשורת טובה הדואגת לנפש הילד.
לפיכך, הרי שלמידת תקשורת זוגית טובה היא למידה נחוצה גם לאחר הגירושין, וזאת נלמדת בתהליך הייעוץ הזוגי. הפנייה לגישור גירושין לאחר תהליך אמיתי ואמיץ של ייעוץ זוגי או טיפול זוגי, היא פניה במצב של בשלות. בהגיעם לגישור, בני הזוג יהיו כשירים להגעה להסכמות ותהליך הגישור יהיה ענייני, ממוקד ובר תוצאות מרצות עבור שני הצדדים.
לכן, רגע לפני שאתם פונים למגשר או למגשרת לצורך גירושין, בואו לעבוד על מערכת היחסים שלכם. כי גם להתגרש, צריך לדעת נכון.
בהצלחה.