בכל העולם המערבי קיים גידול בכמות המתגרשים משנה לשנה. אם בעבר אנשים היו נשארים נשואים בנישואין לא מאושרים, היום יותר ויותר אנשים מחליטים שלא להמשיך לחיות בתא משפחתי אחד אלא לפרק אותו לשני תאים נפרדים. הגידול בכמות המתגרשים נע כיום סביב ה-50% מכלל הזוגות הנשואים, מאלץ את החברה המערבית להתמודד הן עם המשמעויות החברתיות והתרבותיות של הגירושין וגם עם משמעותן המשפטית והפרוצדוראלית. ברבות השנים התחדד הפער בין השיקולים החברתיים לאלו המשפטיים בהליכי הגירושין. פעמים רבות מדי מצאו את עצמם זוגות מתגרשים, מנהלים מאבקי גירושין ארוכים, קשים ואלימים, למרות שלא ניסו לפתור את חילוקי הדעות ביניהם בדרך פחות מזיקה.
עד שנות ה-90 של המאה הקודמת הליכי גירושין נחשבו בקרב קבוצות רבות בחברה הישראלית בפרט והמערבית בכללותה, כדבר שיש להתבייש בו ולהימנע ממנו בכל מחיר. תפישת עולם שמרנית זו הצטרפה ואף חיזקה את חוסר היכולת השלטונית (או אולי חוסר הרצון) להפנות זוגות מתגרשים להליכי גירושין הנעשים בהסכמה מחוץ לכותלי בית המשפט, השאירו את הזוגות המתגרשים ואת ילדיהם, חשופים לכוחות השוק הפרטי אשר פעלו משיקולים כלכליים גירדא ולא דווקא מתוך טובתם של הזוגות המתגרשים.
בשנים האחרונות מתחולת מהפכה גדולה בהליכי הגירושין ואפשר אף לדווח על שינוי במגמה. המהפכה התודעתית והמשפטית המדוברת התעוררה בעקבות ריבוי מקרי רצח ואלימות פיזית ונפשית כלפיי בני זוג בהליכי גירושין או כלפיי ילדי המתגרשים. יחד עם הגידול בכמות המתגרשים שהוביל למציאות בה לכל אדם בחברה המערבית, מכיר מקרוב אדם אשר סבל ממאבקי גירושין קשים, נוצר שיח ציבורי פורה אשר הוביל ללחץ על נבחרי הציבור ודרש מהם לפעול לשנוי המציאות העגומה של אלו שבחרו לסיים את נישואיהם.
כמגשר שמלווה יום יום זוגות מתגרשים בהליכי גישור בגירושין, אני רואה לנגד עיני את הקושי והכאב אותו עוברים הזוגות המגיעים לחדר הגישור שלי. אותם זוגות המנסים להגיע יחדיו להסכמה כוללת בנושאים שעל הפרק תוך התמודדות עם הקשיים הרגשיים המלווים אותם ואשר משפיעים על כל פעולותיהם. נאלצים להתמודד עם לחץ פסיכולוגי מסביבתם הקרובה ומיועצים אשר ירוויחו ממון רב במידה והגישור ייכשל. ברבות השנים ראיתי עוד ועוד מקרים בהם באופן חסר כל היגיון בחרו צדדים לגירושין, לנהל כאופציה ראשונה את הליך הגירושין שלהם בבית המשפט. זאת ללא שעשו כל ניסיון קודם להגיע להסכמה משותפת.
בעבודת סמינריון זו אבקש להציג את הגורמים שהובילו לשינויים הדרמטיים בהליכי הגירושין. בנוסףאבקש להציג את המגמות הקיימות בתחום הגירושין בישראל ובחברה המערבית תוך השמת דגש על הליכי הגישור בגירושין הנחשבים למובילים בקרב ההליכים האלטרנטיביים להליכי הגירושין בבתי המשפט. ולהצביע על הכיוון אליו הולכים הליכי הגירושין בישראל ובמדינות מערביות אחרות בעולם. במסגרת העבודה אבקש גם לבחון מיהם המתנגדים לשינויים ומאילו סיבות?